Ashley Jonker

 • Waar een deur dichtgaat… maandag 15 april 2019 08:08:29 Ashley

  Deur

  Sinds vorige week hebben we bij Projob een nieuwe deur die naar de keuken leidt. De vorige deur is dichtgemaakt, en om het hoekje is een nieuwe deur geplaatst. De verandering is niet heel erg groot, de verwarring onder onze collega’s is des te groter. Nu heb ik ook nog eens de mazzel dat ik vanaf mijn bureau uitkijk op beide deuren, waardoor ik elke dag nog steeds veel collega’s zich zie vergissen. Ik denk dat het mij (misschien juist omdat ik het bij mijn collega’s nog veel fout zie gaan) aardig gelukt is om meteen te wennen aan de nieuwe deur en me nauwelijks vergis. Maar wat maakt nu of je een nieuwe gewoonte snel aanleert of niet?

  Theorie van gepland gedrag

  De Theorie van Gepland Gedrag (van Icek Ajzen) stelt dat intentie de belangrijkste factor is in gepland gedrag. Dit betekent dus, dat wanneer je jezelf als doel hebt gesteld om bepaald gedrag te veranderen of aan te leren, de intentie bepalend is. Deze intentie komt weer voort uit drie factoren: attitude, sociale druk en bekwaamheid. Je houding ten opzichte van het te veranderen of aan te leren gedrag, de sociale druk die je van anderen ervaart en je bekwaamheid, zijn bepalend of je je doel ook echt behaalt.

  21 dagen

  Jarenlang werd beweerd dat het aanleren van een nieuwe gewoonte je 21 dagen kost. Echter, recente, wetenschappelijke onderzoeken wezen uit dat het minimaal 21 dagen kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Je kan zelfs pas na 66 dagen stellen dat een gewoonte automatisme is geworden, maar soms heb je zelfs langer nodig. Hoe lang je daarvoor nodig hebt, verschilt per persoon, maar in het onderzoek werd zelfs gesproken over ruim 250 dagen die je nodig zou hebben om een gewoonte aan te leren. Belangrijk is vooral dat je accepteert dat het tijd kost en dus ook realistische doelen stelt. Zeker bij grotere veranderingen in je leven, zoals het doel om elke dag naar de sportschool te gaan of af te vallen door een nieuw eetpatroon aan te nemen, mag je jezelf best de tijd gunnen. Ook wanneer het bijvoorbeeld gaat om het wennen in een nieuwe functie, of het werken met een nieuw systeem of computerprogramma. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel tijd je jezelf geeft: uiteindelijk moet je gewoon met je nieuwe gewoonte aan de slag gaan, one day at a time

  Nog een nieuwe (kast)deur!

  Uitgaande van de wetenschappelijke onderzoeken, kan het dus nog wel even duren voordat iedereen in één keer naar de juiste deur loopt. Tot die tijd vermaak ik me prima van achter mijn bureau. En, leuk feitje: binnenkort krijgen we ook nog nieuwe kasten waar collega’s hun spullen in kunnen leggen. Ik verheug me er nu al op. ;)

  Reacties

  • Carlijn
   donderdag 18 april 2019 09:31:25
   Ik zal maar meteen bekennen dat ook ik al regelmatig voor de oude deur heb gestaan!

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.