Column Marja: Het maken van keuzes

Wat heeft een retraite te maken met het maken van keuzes?Naamloos
Uit eigen ervaring kan ik u vertellen: alles.

Ik heb mezelf een prachtig cadeau gegeven; een paar dagen in retraite met Paul de Blot, hoogleraar Business spiritualiteit aan Nijenrode. Geen stilteretraite maar een collectieve, waarin je geraakt en geïnspireerd wordt om helder naar jezelf te kijken. Wat is jouw doel, noem het met een groot woord: je roeping. Als je dat ontdekt dan weet je ook waarom je sommige keuzes wel of niet hebt gemaakt en zal je die in de toekomst ook gemakkelijker en gerichter maken, ook in het zaken doen.

Misschien kent u het begrip Basic Trust wel. We krijgen het mee of niet. Ook als je het niet meekrijgt, meestal in de band met je moeder, zijn mensen in staat om het later te ontwikkelen. Vanuit die Basic Trust kom je sneller bij je eigen doel, je bent meer jezelf en wordt minder afgeleid door onzekerheden.

Hoe maakt u keuzes? Het wordt vaak lastiger als er een emotionele of sociale factor meespeelt, ook in het zakenleven. Schuldgevoelens als je nee zegt, of je ratio gaat met je op de loop terwijl je gevoel al duidelijk heeft gemaakt wat een goede keus zou zijn. Je vertrouwen daarin zakt weg en je houdt jezelf voor wat ‘verstandig’ is.
Een eyeopener (en dat zijn vaak juist de dingen die we wel weten) was: maak je keuzes vooral snel, luister naar je intuïtie en plaats dan jezelf in gedachten in de toekomst en ondervindt hoe het voelt. Bedenk ook dat een verkeerde keuze zelden levenslang duurt. Eigenlijk kun je niet eens spreken van een verkeerde keuze; je kiest uiteindelijk welke ‘beter’ aanvoelt op dat moment, waarbij je tevens verantwoordelijkheid neemt voor de reacties die jouw keuze bij de ander oproept. Het leven corrigeert je keuze soms vanzelf of jij maakt daarna nieuwe keuzes.

Wilt u een keer met mij over mijn ervaringen in de retraite praten en hoe ik die integreer in mijn ondernemerschap? U bent van harte welkom!

Marja Beumer, Directeur Projob