Column Marja: Het jaar van de bewuste keuze

BewustMarja Beumer

Het jaar 2016 is vanaf het eerste moment al volop in beweging. Merkt u het ook?
Nu hebben we dat, denkt u misschien, de afgelopen jaren al vaker beweerd. Zo hebben we 2013 het jaar van de Flexibilisering genoemd, 2014 het Kanteljaar en 2015 hebben we ingeluid met ‘er zijn weer positieve berichten!’ En toch voelt deze beweging anders. Meer als een ‘beweging in wat rustiger water’. Waar in de voorgaande jaren veel aandacht en tijd aan is gegeven lijkt nu tot bloei te komen; een bijna natuurlijke gang van oorzaak naar gevolg.
 
We zijn allemaal, op verschillende manieren, door een heftige en jarenlange periode van crisis, opstaan, reorganiseren, vernieuwing en verandering gegaan. We hebben onszelf soms opnieuw moeten uitvinden. Hoe gaan we daarmee om, welke keuzes maken we daarin?
 
Ik heb zelf dit jaar, tijdens een retraite onder leiding van Paul de Blot, veel geleerd op het gebied van het maken van bewuste keuzes. Nu we met zijn allen in wat rustiger vaarwater komen, geeft dat ons nog meer gelegenheid om ons bewuster te zijn van hoe we keuzes maken.
Ik maak mijn keuzes vanuit hoofd, hart en ziel. Alle drie de componenten zijn voor mij even belangrijk. Als ondernemer vind ik het belangrijk om mijn visie, de kernwaarden en mijn ondernemingsplan mee te nemen in mijn keuzes op zakelijk gebied. Reden te meer om die elk jaar nog eens kritisch te bekijken. Kloppen ze nog wel met mijn eigen gevoel en mijn eigen roeping? Want je gevoel en je roeping vallen onder de componenten hart en ziel. Als deze drie op elkaar afgestemd zijn dan zijn mijn zakelijke keuzes gebaseerd op een kloppend geheel.
Ook mijn persoonlijke keuzes maak ik vanuit hoofd, hart en ziel.

Wilt u een keer met me praten over hoe je bewuste keuzes maakt? Dan weet u me vast wel bij Projob te vinden.

Marja Beumer, Directeur Projob