Transitie van VAR naar DBA

Het is dan eindelijk zover, de nieuwe wet DBA, Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, gaat in op 1 mei 2016 maar zal pas effectief worden gehandhaafd vanaf 1 mei 2017. 

Wat te doen als opdrachtgever?
Tot op heden toe volstond een VAR-verklaring van de zzp’er, vanaf 1 mei zullen de opdrachtgever en de zzp’er samen een modelovereenkomst moeten invullen voor aanvang van de samenwerking. Er zijn verschillende modelovereenkomsten die te downloaden zijn van de site van de belastingdienst. Hiermee geeft u als ondernemer aan dat u geen verkapt dienstverband aangaat met de zzp'er. De ingevulde overeenkomsten kun je vooraf laten beoordelen door de Belastingdienst, zodat er minder risico is om achteraf in de problemen te komen. 

Welke rol kan de intermediair hierin voor u vervullen?
Er zijn inmiddels ook modellen als het gaat om de inleen van ZZP’ers via een intermediair. We spreken dan over een model van tussenkomst en een model van bemiddeling. Bij de eerste ligt het naheffingsrisico bij de intermediair, die hierbij als opdrachtgever wordt geduid, bij de tweede ligt het naheffingsrisico bij u, de opdrachtgever.

Wilt u hier meer informatie over en hoe Projob hiermee omgaat dan komen wij graag bij u langs.