Column Marja: Belangrijk in 2017: Wendbaarheid en Weerbaarheid

Voor mij wordt 2017 het jaar waarin het belang van wendbaarheid en weerbaarheid centraal staat. Veranderingen op gebied van werk en leven volgen elkaar steeds sneller op, ze raken ons de ene keer meer dan de andere keer maar we zijn er allemaal onderdeel van. Hoe gaan we daarmee om? Hoe blijven we niet alleen overeind maar houden we ook plezier in ons eigen proces binnen deze veranderingen? Ik denk door wendbaar en weerbaar te zijn, vooral mentaal. 

In deze snel bewegende wereld is het goed om ons ervan bewust te zijn dat we niet alle touwtjes in handen kunnen hebben. Soms worden er ingrijpende keuzes voor ons gemaakt zoals het verlies van banen of het verdwijnen van beroepen. Het kunnen leren accepteren van iets dat we niet kunnen veranderen maakt ons mentaal weerbaarder en ook wendbaarder. Mindfulness, yoga en mediteren zijn hiervoor toegankelijke hulpmiddelen die ons bewustzijn vergroten over eigen gedrag, overtuigingen, gewoontes en de invloed daarvan op onze omgeving.

Het komt er steeds meer op aan dat we beseffen dat we moeten Doen. Eindeloze overlegstructuren en lang de tijd nemen om keuzes te maken werken niet meer. Dan haalt de omgeving ons in. Hier komt het belang van mentale wendbaarheid om de hoek kijken. Natuurlijk krijgen we allemaal met teleurstellingen of verlies te maken en hebben we soms tijd nodig om die te verwerken. Ben je mentaal wendbaar en weerbaar dan helpt dat om sneller, sterker en met een positievere instelling verder te kunnen gaan.

Ik ben daarom een grote voorstander van het ontwikkelen van onze mentale weerbaarheid en wendbaarheid zodat we op een veerkrachtige manier kunnen meebewegen met al die veranderingen op het gebied van werk en leven. We kunnen allemaal een manier zoeken die bij ons past. Zo werk ik er zelf aan door, ondanks mijn volle agenda, dagelijks te wandelen in de natuur. Daar zie ik om mij heen prachtige voorbeelden van de harmonie tussen stilte en constante beweging, die mij het inzicht bieden dat natuurlijke processen altijd doorgaan maar dat je een balans moet vinden. De natuur leeft op een Mindfulness wijze door te doen wat op dat moment nodig is. Als u een keer mee wil op een van mijn dagelijkse wandelingen dan nodig ik u van harte uit.

Marja Beumer, Directeur Projob

Winter 2016