ZZP Breakfast in de Van Baerlestraat: inspiratie en verscheidenheid!

“Laat je even weten of je komt, dan weten wij hoeveel eitjes we moeten koken”, luidde de prikkelende uitnodiging van het eerste ZZP Breakfast at Projob. Netwerken voor zelfstandigen zijn er in alle soorten en maten. Het dynamische ZZP-netwerk van Projob staat bovenaan mijn favorieten: het leuke is dat je met professionals om de tafel zit van allerlei pluimage: van HR professionals, financieel specialisten, Officemanagers, juristen en Coaches op verschillend vlak tot specialisten die hun eigen nieuwe loopbaan creëren. Zo schoof ik al eens aan bij de Indische Rijstcoach Marlies van Ligten, die haar kookplezier combineert met haar passie voor HR en teamcoaching.

We gaan tijdens het ontbijt – steevast van 8 tot half 10 - in gesprek over onderwerpen uit de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld acquisitie en hoe je elkaar daarmee op ideeën kan brengen. Professional Organizer Wietske van Agtmaal, voormalig museumconservator, vertelde bijvoorbeeld dat ze nieuwe kansen ziet en in gesprek gaat met uitvaartondernemingen om nabestaanden met praktische zaken te helpen in emotionele tijden. Ze helpt hen de boel goed te organiseren. Of we hebben het over de etiquette bij skypen om een zakelijke opdracht te verkrijgen.

Projob’s netwerk – met Els Brouwer als boegbeeld voor de Interim Professionals - is echt innovatief. Het biedt interimmers, die Els allemaal persoonlijk kent en ‘gewogen’ heeft - de mogelijkheid om met elkaar te sparren en voegt telkens iets nieuws toe: een leuke werkplek om op woensdag of zaterdag voor een zacht prijsje te huren, een intuïtief consult dat een zelfstandige aanbiedt of een prachtige trainingslocatie waar uiteenlopende trainingen door ZZP’ers worden gegegeven. Hier kan ik in het aanbod door de bomen het bos nog wèl zien en vandaag meldde ik me aan voor een training Mindmappen. Wie geen vroege vogel is en 8 uur in Amsterdam Zuid niet redt, kan altijd nog naar de netwerkborrel, die voor deze groep later in het leven is geroepen. Voor de balans en energie zou het goed zijn als er nog iets meer mannelijke ZZP-ers deelnemen om te sparren en te co-creëren.

Sinds begin april ben ik als zelf ook als ZZP’er werkzaam voor Projob. Klantbeheer staat bij hen hoog in het vaandel en ZZP’ers die bijvoorbeeld eerder in loondienst waren en een nieuwe weg zijn ingeslagen, worden regelmatig ingehuurd om het bedrijf in haar organisatiedoelen te ondersteunen. Zelf heb ik mij eens aangemeld toen ik hoorde dat met oude relaties het contact was verwaterd en er nieuwe impulsen nodig waren. Met veel elan werk ik met een andere ZZP’er; actrice/kunstenaar en oud-reclamedame Esther Werneke – een geweldig collega met wie ik meteen een klik had - en hebben we contact met menig HR afdeling. Onze successen delen we met het hele bedrijf, er is veel kruisbestuiving tussen diverse afdelingen, want van het een komt het ander.

Als adviseur mag ik ook meedenken over hoe ‘de dialoog met de oudere werknemer binnen organisaties’ kan worden verbeterd.. Of nog beter: hoe de missie ‘een leven lang werkplezier’ binnen Projob kan worden ingebed en daarbuiten. We hebben ervoor gekozen dit in de vorm van een themalunch met HR managers te doen, denksessies in feite.

De samenwerking tussen ZZP’-ers en uitzendbranches wordt in de toekomst alleen maar groter. Een onderzoek van het Kennisinstituut voor Zelfstandig Ondernemers (KIZO) en Nijenrode, door professor Leo Witvliet en in opdracht van de ABU, heeft deze zomer uitgewezen dat Projob op dit vlak een leidende rol heeft onder uitzendbureaus. Projob kijkt naar iemands specifieke meerwaarde, biedt de diensten van deze zelfstandigen aan en noemt ze specifiek in uiteenlopende offertes.

Een persoonlijke aanpak; enthousiasme gecombineerd met ondernemerschap en vakmanschap, zorgen voor een nieuwe frisse wind voor interim professionals. Geestelijke moeder Els Brouwer en directeur en sociaal entrepeneur Marja Beumer zijn daarin nog iets te bescheiden. Want dat het Projob ZPP Netwerk inspirerend is én werkt, dat mag nog wel wat meer aan de grote klok gehangen worden.

Nanke Kramer is eigenaar van & Kramer Communicatie en is als ZZP’er verbonden aan Projob