Projob

Zonder woorden beweging krijgen in vastzittende complexe vraagstukken

Afgelopen week hebben we weer een bijzondere bijeenkomst gehad met Peter Rombouts en 15 relaties, op de prachtige locatie het “Vogeleiland” in het Amsterdamse Bos. Voor de meesten een eerste ervaring met de twee werelden die Peter combineert als organisatieadviseur/veranderkundige en danser om beweging te krijgen in complexe vraagstukken binnen organisaties.

 

Beweging vanuit een nieuwe dimensie

Waar woorden al een tijd geen oplossing kunnen bewerkstelligen kan door de stilte en beweging andere informatie verkregen worden vanuit een diepere gevoels-, zijns- en denklaag. Deze laag is zo krachtig en vaak nog onaangeroerd dat het meestal bij een eerste kennismaking niet eenvoudig te plaatsen is. Hoe werkt dit, hoe kan ik dit inzetten, bij welke vraagstukken en vooral hoe vertel ik dit aan mijn collega of leidinggevende, zijn vaak de vragen die wij horen na een bijeenkomst met Peter. Alleen op het ‘hoofdniveau’, waar we veelal uit werken, lukt dit ook niet zo eenvoudig. De sterke denkkracht remt de weg naar onze diepere laag.

Een nieuw perspectief

Komt het echter direct op het ervaringsniveau binnen, waar veelal ook de frustratie, wanhoop, onrust en machteloosheid gevoeld wordt, dan kan het meer (h)erkenning krijgen. Vanuit de herkenning kan er dan samen met Peter gewerkt worden aan het ontdekken van een nieuw perspectief. Van hieruit kan de beweging op gang gebracht worden om het complexe vraagstuk concreet en op een andere manier aan te pakken. Wij zijn immers gemaakt, als mens, om in beweging te blijven, dit houdt ons sterk en gezond zeggen alle laatste onderzoeken over vitaliteit.

Ik wens het iedereen toe om vastzittende complexe vraagstukken met de bewegingswijze van Peter naar een gezonde oplossing te leiden.