Projob

Obama, herfst, loslaten en groeien

Het is herfst en degenen die mij een beetje volgen weten dat de natuur voor mij een belangrijke inspiratiebron is. Op mijn dagelijkse wandeling loop ik mij constant te verwonderen over al het moois dat de natuur nu te bieden heeft. Het seizoen van het loslaten, hoe bijzonder is dat. In de natuur gaat dit als een prachtig terugkerend proces en de natuur weet ook waar dit voor nodig is, namelijk om te rusten en de volgende groei te kunnen laten ontstaan. In ons leven en helemaal in ons werk en in organisaties is dit vaak toch iets moeilijker.

House of Business, JINC en de Provincie Noord-Holland

Voor mij was de maand september het summum van loslaten en groeien. Begin september mocht ik namelijk een nieuw onderwijsprogramma openen van het ROC in Amstelveen, het ‘House of Business’. In dit nieuwe programma zijn een aantal traditionele protocollen losgelaten en gaat men op een bijzondere manier met een groep studenten aan de slag. Naast het openen mocht ik ook de dag verder vullen met de groep. Hierin speelde intuïtieve ontwikkeling, dat ik samen met Liesbeth Jusia mocht geven, ook een belangrijke rol. Durf te vertrouwen op wat je innerlijke stem je aangeeft en wat een resultaten, echt geweldig.

Ook was er weer een bijeenkomst van JINC waar ik naast mijn functie als RVA voor Haarlem en omstreken 2 collega’s als career coach aan het werk zag met deze groep jongeren. Hoe zij weer vol energie terug kwamen op kantoor was echt prachtig om te zien. Zij hadden weer een bijdrage mogen leveren aan het groeien van een groep leerlingen.

Vorige week was het tijd om voor een groep van bijna 60 medewerkers van de Provincie Noord Holland mijn visie te geven over de levensfase van de vrouw waar de overgang in plaatsvindt en de invloed die dit heeft op de continuïteit van de organisatie en dus ook op de totale arbeidsmarkt gezien de grote aantallen vrouwen die dit betreft. 

Samen met mijn twee collega’s Marieke en Alette hebben wij deze medewerkers meegenomen in het loslaten van oude denkmodellen hierover en het bewustzijn te vergroten over waar dit in onze beleving nu echt over gaat. Een zeer enthousiaste groep vrouwen en 1 man (!!!) verlieten na 50 minuten de zaal en wat een positiviteit kregen wij terug, echt een cadeau voor ons. Hopelijk is dit een opening voor een verdere dialoog die wij hier graag verder over voeren maar eerst dus even flink loslaten van het idee dat het een probleem is van alleen de vrouw.

Een dag vol inspirerende leiders 

En dan als klap op de vuurpijl: het congres Forward Thinking Leadership van afgelopen vrijdag, wat een immens inspirerende dag was. Sprekers van topniveau die hun inzichten, ervaringen en kennis met ons deelden. Maggie MacDonnell, winnaar van the Global Teacher Prize 2017 die ons meenam in haar verhaal hoe zij met zeer problematische jongeren werkt en in staat is hun weer te laten geloven in hun kracht en mogelijkheden en ze dan zien groeien en stralen. De ontroering was in de hele zaal te voelen.

Michaela de Prince die haar levensverhaal vertelde waarbij je bijna niet kon geloven dat de krachtige jonge vrouw die daar stond dit als kind allemaal had meegemaakt in Sierra Leone. Over kracht, loslaten en doorzettingsvermogen gesproken, echt onvoorstelbaar.

Daniel Shapiro die ons meenam in de kracht van het uitspreken van de waardering, zelfs in de meest heftige situaties waar in principe een andere emotie meer voor de hand zou liggen. En dan nog Marshall Goldsmith die mij persoonlijk zeer raakte met zijn advies om regelmatig aan je partner de volgende vraag te stellen: Wat kan ik er vandaag aan doen om onze relatie nog waardevoller te maken? Wow hoe simpel maar hoe mooi. De volgende dag aan mijn partner waar ik al 45 jaar mee samen ben deze vraag gesteld en wat bijzonder om te zien wat dit doet met iemand. Zijn toch al fraaie blauwe ogen begonnen te stralen en op onze dagelijkse boswandeling hebben we hier verder een mooi gesprek over kunnen voeren.

Ik zat mij te bedenken dat we dit toch ook in onze werkrelaties regelmatig aan elkaar zouden kunnen vragen en wellicht de standaard vragen dan ook maar eens moeten gaan loslaten. Naar mijn idee kan ons dit veel brengen dus misschien morgen eens proberen?

Charisma en natuurlijk leiderschap

De hele dag was een grote inspiratiebron en boeide enorm met nog veel meer sprekers maar als klap op de vuurpijl komt dan aan het eind van de dag ook nog eens Barack Obama. Over charisma gesproken en natuurlijk leiderschap! Bijzonder om ruim een uur deze bijzondere man en leider te horen praten. Er is door hem veel gezegd om over na te denken maar de laatste spreekminuten in het interview blijven voor mij voorlopig de leidraad. Hij moedigde ons aan om na denken over de bijdrage die wij allemaal kunnen leveren om de wereld een beetje beter te maken en dit kan al door kleine stapjes hierin te maken en dit hoeven voor de vooruitgang niet altijd direct perfecte stappen te zijn, als wij ze maar nemen in het belang van het grote geheel.

Vol dankbaarheid kijk ik terug op een prachtige maand september waarin de herfst nog maar net begonnen is, het zal wat worden in oktober. Ik hou jullie graag op de hoogte en wil je meer weten over loslaten en groeien dan weet je mij te vinden. De onderstaande quote van Barack Obama nam ik mee naar het ROC en hebben diverse leerlingen voorgedragen. Ik geef hem graag jullie ook nog even mee!

Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek." - Barack Obama