Waarschuwing voor vacaturefraude! Lees meer

Projob

Wie durft zijn nek uit te steken?

Beweging is essentieel om te overleven, dat geldt ook voor organisaties en de arbeidsmarkt. Maar helaas blijven we soms toch ook behoorlijk vastzitten. Onze kijk op de rol van de oudere werknemer is daar een schrijnend voorbeeld van.

Blog uit 2014 voor VNO NCW:

Als ondernemer en eigenaar van Projob, een intermediair die zich richt op werving en selectie van ondersteunend administratief personeel en (loopbaan)coaching & trainingen, wil ik op een bewuste manier meewerken aan een gezonde arbeidsmarkt. Ik hanteer daarvoor mijn eigen Schijf van Vijf:

1.    de werknemer,
2.    de werkgever,
3.    bewustzijn,
4.    beweging/vernieuwing,
5.    wederkerigheid.

Deze vijf ingrediënten van mijn Schijf van Vijf zijn voor mij essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering.   
Wie is (1) de werknemer en wie (2) de werkgever? Ik geef mijn medewerkers werk maar ik neem het ook van ze af. En omgekeerd geldt datzelfde. De wederkerigheid komt hier al om de hoek kijken. Je hebt elkaar nodig en door dat te beseffen ga je zorgvuldiger met elkaar om. 
We moeten ons allemaal (3) bewust zijn van kwaliteit en ook van de impact van steeds snellere ontwikkelingen. Denk je als werkgever uitsluitend aan winstmaximalisatie of geeft die gedachte ook ruimte aan welzijnsmaximalisatie? Leven er binnen het bedrijf vastgeroeste ideeën zoals: oudere werknemers zijn duur, traag en inflexibel? Creëer dan ook het bewust zijn van de positieve kanten van deze doelgroep: kennis, loyaal en minder ziek.
(4) Beweging is essentieel om (technologische) ontwikkelingen bij te kunnen houden. Vooral grote organisaties zullen hier aandacht voor moeten hebben. En iedereen die mee wil bewegen moet daar ook de kans voor krijgen. Oudere werknemers wordt die kans  helaas niet altijd gegeven. Vervolgens krijgen ze het etiket ‘star’ opgeplakt. 
Tot slot (5) wederkerigheid. Wederkerigheid is de gezondmaker van de arbeidsmarkt, er is sprake van het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf en de ander. Iedere werknemer is verantwoordelijk voor kwaliteit van werk, ontwikkeling en gezondheid. Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een gezond werkklimaat, een duidelijke visie en de kans op groei van werknemers en organisatie. Zo ontstaat wederkerigheid vanzelf.

Wat is de grootste kans om veranderingen te overleven? Meebewegen! Een natuurwet: pas jezelf aan en vernieuw, ook dat geldt zowel voor werkgevers als werknemers. Daarvoor zul je ook af en toe eens je nek moeten uitsteken.
Wie steekt zijn nek uit om alleen al eens met een andere blik naar onze oudere werknemers te kijken?