Projob

Ligt de toekomst voor of achter ons?

Als ondernemer vraag je je vaak af hoe ver je vooruit moet kijken en neem je mee wat je leert van het verleden. Het vooruit kijken verwijst immers naar de toekomst en het verleden is voorbij dus dat laat je achter je liggen. Herkent u dit? Ik denk het wel en met ons het overgrote deel van de mensheid. 

Toch is hierop een uitzondering, de Aymara indianen uit Peru hebben nu nog een eigen-wijze, andere kijk op dit beeld, net als vroeger de Grieken. De Aymara’s beschrijven de tijd als volgt: het heden ligt aan je voeten, naar de toekomst verwijs je met je duim over je schouder en je hand naar voren wijst het verleden aan, waarbij een volledig uitgestrekte arm het verre verleden aanduidt. Dus de toekomst ligt onzichtbaar achter ons en het verleden kijken we aan. 

Het sprak mij enorm aan toen ik dit hoorde, sterker nog, het raakte me. Waarom? Omdat het ineens zo logisch leek. Met je voeten in het heden staan is iets waar we ons momenteel allemaal mee bezig lijken te houden. Mindfulness is daar een trendy voorbeeld van maar ook meditatie wint aan betekenis. Het hier en nu en je daarop focussen doet ons goed. Waarom denken we in de toekomst te kunnen kijken? Natuurlijk moet je plannen maar de toekomst blijft onzichtbaar, is van ons allemaal en er is slechts een klein gebied waarop je invloed zal kunnen uitoefenen.

Het verleden aankijken is minstens net zo spannend. Niet passief door erin te blijven hangen, maar kijken naar de stappen die je hebt genomen en daaruit vanzelf de richting zien die je hebt uitgestippeld, wat dat wel of niet heeft opgeleverd en je krijgt beelden van hoe die richting zich verder kan ontwikkelen. Het verleden is waarschijnlijk een grotere voorspeller van je toekomst dan je denkt. Een kritische blik daarop geeft je kans tot bijsturen waar dat nodig is. 

Vindt u het leuk om hier samen eens een keer met mij over te brainstormen dan hoeft u maar voor u uit te kijken en dan weet u mij zeker te vinden.