Projob

In beweging maar vooral in wording

Alles is voortdurend in beweging en je hoort steeds vaker de opmerking dat alles ook nog eens veel sneller dan eerst in beweging lijkt te zijn.

Of dat echt zo is, dat weet ik niet. De natuur is van oorsprong altijd in beweging, gestaag maar zeker. Zonder beweging is er uiteindelijk geen leven mogelijk, dan valt alles stil. Mensen, en daarmee ook organisaties, moeten in beweging zijn om gezond te blijven en te groeien.

Onlangs spraken we hierover tijdens een werkcollege op Nijenrode. Het gaat niet alleen om de beweging op zich, het doel van beweging is dat alles daarmee constant in wording is. Alles gaat ergens naar toe en als het doel bereikt is, hoe klein het ook is, dan is ook dat weer in wording. Als je je dat realiseert dan besef je dat iets nooit af is. Wat vandaag zijn ultieme vorm bereikt lijkt te hebben wordt morgen alweer aangevuld met een nieuwe gedachte, idee of ontwerp.

Ik vind het een hele fijne en energieke gedachte: wij zijn in wording, onze bedrijven zijn in wording, de natuur is in wording, zolang we maar bewegen. Er staat ons dus nog heel veel interessants te wachten en wij kunnen er voor kiezen om die beweging op gang te houden.

Soms is dat natuurlijk best lastig, we lopen allemaal weleens vast, procedures lijken vast te lopen en oude patronen zitten ons in de weg. Het kan veiliger voelen om je ergens aan vast te houden wat vertrouwd is dan los te laten en in het onzekere diepe te plonzen. Helemaal als een ander bepaalt dat er bij jou verandering moet komen. Goed kunnen laten zien of vertellen waar die verandering naar toe gaat, maakt het dan wel een stuk gemakkelijker voor degene die moet loslaten. Vertrouwen en veiligheid zijn nog steeds twee basisbehoeften van de mens, daar moeten we niet zomaar aan voorbij gaan.

Ik blijf voorlopig in beweging. Wilt u hier een keer met mij over van gedachten wisselen, dan nodig ik u graag uit voor een boswandeling.