Projob

De sollicitatiebrief: tijd voor vernieuwing

Waarom is een sollicitatiebrief nog van belang? Het cv staat al op de nominatie om langzaam uit te sterven maar is dat met de brief ook zo? Al een paar jaar geleden werd voorspeld dat filmpjes de toekomst zouden hebben maar wij zien ze niet vaak voorbijkomen. De brief blijft hardnekkig overeind staan en moet blijkbaar nog steeds serieus genomen worden.

Hoe kijkt HR naar sollicitatiebrieven? De bureaurecruiter kijkt vooral naar cv’s. De brief wordt pas echt gelezen als het profiel van de sollicitant er uit springt. Hoeveel tijd wordt er in sollicitatiebrieven gestopt die nooit gelezen worden?

Er bestaan meerdere websites waar je sollicitatiebrieven van kunt downloaden, zelfs toegeschreven naar diverse beroepsgroepen. Ook bestaan nog steeds de standaard tips voor het opstellen van zo’n brief, zoals: breng uw kwaliteiten naar voren en benadruk uw motivatie. Heel formeel en eigenlijk heel vreemd. Het woord brief doet mij sowieso een beetje denken aan voorbije tijden en hoe kun je je onderscheiden als heel Nederland hetzelfde soort sollicitatiebrief stuurt? We hebben het allemaal over het belang van authenticiteit maar als je willekeurig een paar sollicitatiebrieven uit een stapel trekt, is de kans groot dat je overeenkomstige zinnen als: ik ben een teamplayer, flexibel, proactief en ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging, aan zal treffen. Is het niet bijzonder dat zoveel sollicitanten over dezelfde eigenschappen en drive beschikken?

Waarom hechten recruiters er nog zoveel waarde aan als we weten dat veel brieven waarschijnlijk niet erg authentiek zijn maar uit geknipte en geplakte tekst bestaan of opgesteld aan de hand van tips van anderen? Of kun je de brief juist gebruiken voor een snelle digitale selectie door al die gemeenplaatsen als knock-out criteria te gebruiken? Tijd voor vernieuwing, zou ik zeggen.