Waarschuwing voor vacaturefraude! Lees meer

Projob

Maak werk van werkgeluk

Met plezier naar je werk gaan, voelen dat je een waardevolle bijdrage levert, je talenten kunnen inzetten en met energie thuis komen.

Met plezier naar je werk gaan, voelen dat je een waardevolle bijdrage levert, je talenten kunnen inzetten en met energie thuis komen. Dat is volgens mij een van de omschrijvingen van werkgeluk. Een thema dat het afgelopen jaar zeer actueel is geworden door de impact van Covid-19 op ons persoonlijk en voor ons werk. De thuiswerksituatie heeft ons veel gekost maar ook opgeleverd. Gemis aan collega’s en verbinding, nooit meer files en meer tijd voor sport en gezin. Het is in alle opzichten een bewogen jaar voor de arbeidsmarkt en dat heeft zijn effect gehad op het werkgeluk van onze loopbaancliënten. Er was (en is) onzekerheid, angst en toch ook hoop en verlangen naar zekerheid. 
 

The war for talent

Tijdens de coronacrisis waren we ervan overtuigd dat er massaontslagen kwamen, niks is minder waar. Sterker nog, we kampen momenteel met een enorme krapte in veel beroepsgroepen; the war for talent, de werkeloosheid is nog nooit zo laag geweest, de economie bloeit gestaag. De aanwas van vacatures groeit met de dag. Employer branding is belangrijker dan ooit; immers kandidaten hebben het voor het kiezen. Tegelijkertijd is er een groep werkzoekenden die om verschillende discutabele redenen op papier niet matcht met deze vacatures. Kortom; er is een groep werkzoekenden die niet de luxe heeft na te denken of ze nog werkplezier ervaren momenteel. Hoe dan ook, het thema werkgeluk is steeds actueler geworden; veel organisaties besteden er in de afgelopen vijf jaar meer aandacht aan en die behoefte zal blijven.

Simpelweg omdat organisaties inmiddels weten dat werkgelukkige medewerkers productiever, creatiever, enthousiaster en minder vaak ziek zijn. Vervolgens; hoe bind en boei je deze werknemers voor je organisatie zodat ze zich bij jouw organisatie blijven ontwikkelen? Aandacht voor werkgeluk loont, mits het wordt geïntegreerd in een duurzaam HR beleid met een strategie en doel. En even belangrijk; in samenwerking met management en directie die het serieus neemt en top down dezelfde boodschap uit en het goede voorbeeld geeft. De leidinggevende is nog steeds cruciaal en bepalend in het ervaren van werkgeluk bij werknemers. Zeker op de hybride arbeidsmarkt is het een blijvende uitdaging voor managers die met re-boarding te maken hebben en op afstand online leiding geven. 

 

Loopbaanvragen

Als we kijken naar de loopbaanvragen die afgelopen jaar in onze praktijk voorbij kwamen bij onze cliënten dan gaat het vaak over het ontbreken en/of het willen vergroten van werkgeluk. Een greep uit de vragen:

  • Ik ervaar sinds 1 jaar geen plezier meer in mijn werk, wat kan ik doen?
  • Ik wil nu een volgende stap maken in mijn ontwikkeling, waar begin ik?
  • Wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik deze benutten in mijn veranderende functie?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik meer waardering, voldoening en zingeving voel sinds ik thuis werk?

 

Werkgeluk

Daarnaast is er een grote groep die tijdens de coronacrisis meer stress gerelateerde klachten heeft ontwikkeld en daarbij professionele begeleiding en coaching nodig heeft. Werkdruk is een veelgenoemde stressor en DE ondermijner van werkgeluk. Één aspect is ons als coach nog duidelijker geworden dit jaar; door de coronacrisis zijn veel mensen bewust bezig met hun loopbaan en persoonlijk werkgeluk. Gedwongen of uit eigen beweging, door stress of juist door ruimte om na te denken. Zelfregie op persoonlijk werkgeluk is hierbij onontbeerlijk. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je werkgeluk en aan zet om werk te maken van jouw werkgeluk. Voor nu, voor je toekomst en jouw inzetbaarheid. 


Wil je meer informatie over loopbaancoaching afgestemd op jouw behoefte? Of wil je meer weten over het thema werkgeluk voor organisaties (workshops/trainingen/ inspiratiesessie)?
Onze Projob coaches zijn te bereiken via coaching@projob.nl of telefonisch 020-5738300.