“Toen hij zag wat er allemaal in zo’n fabriek gebeurt, was hij ontzettend onder de indruk. Het maken van bijvoorbeeld shampoo gebeurt in enorme machines. Je hebt verschillende bestanddelen nodig, zoals onder meer zeep en vocht. Vervolgens wordt dat geschud of verwarmd enzovoort.”
Die jongen keek zijn ogen uit naar wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel modules er in zo’n geautomatiseerde productielijn zitten. Uit die verbazing ontstond het idee iets te maken om dit aan andere jongeren te kunnen laten zien. “Een beetje zoals je kinderen uit de stad wil laten zien dat melk niet uit een pak in de supermarkt komt, maar bij een koe vandaan.”
Het idee kwam van een stagiair die in de fabriek zijn ogen uitkeek.
Met de stagiair is CoNet gaan nadenken, vanuit de gedachtewereld van de stagiair, en zo is het idee van samen limonade maken ontstaan. Aan de tekentafel hebben ze het uitgewerkt. “Uiteindelijk heeft de stagiair de installatie ook gebouwd, als afstudeeropdracht.”
Voor CoNet is de mini-limonadefabriek heel belangrijk: hij gaat mee naar open dagen en evenementen ter promotie van het bedrijf, vertelt Caroline. “Wij werken veel met stagiaires en hopen altijd dat er een of twee blijven hangen. Dus het is heel belangrijk voor ons om te kunnen laten zien wat we doen. Op zo’n moment gaat het hele apparaat mee – hij staat op wieltjes en is redelijk goed te transporteren. Het is een blikvanger waar we direct de aandacht mee trekken.”
Als vervolg op het succes van de limonadefabriek kijkt CoNet nu ook naar een prototype voor tomatenplantjes, om in te zetten op andere plekken. “We kijken of we iets kunnen ontwikkelen dat de groei van tomatenplantjes meet en verzorgt. Er zijn minder mensen om dat handwerk te doen, dus we kijken of we de begeleiding van de groei van een tomatenplantje kunnen automatiseren. Dat doen we samen met stagiaires, want die vinden dat leuk. Zij kijken welke modules uit een productiestraat ze kunnen gebruiken om dat proces te ondersteunen.”